UIT Agenda

De binnenstad van Doetinchem is dé ontmoetingsplek van de regio, waar het hele jaar door van alles te beleven is. Laat je inspireren door het overzicht hieronder met alle highlights, festivals, culturele activiteiten, wandelroutes, markten en andere evenementen op een rijtje. Je bezoek aan Lekker. Doetinchem begint hier!

Stadswandeling Stripverhaal 'Bombardementen op Doetinchem'

Ontdek het stripverhaal ‘De Bombardementen op Doetinchem’. Het waargebeurde verhaal van Ans en Wim.

Vol trots presenteert Stadsmuseum Doetinchem het stripverhaal ‘De bombardementen op Doetinchem’. We hebben een ‘Striproute’ ontwikkeld: een stadswandeling van circa 2 km in de vorm van een stripverhaal, met beeld en tekst van Roel Venderbosch. 14 strippagina’s verspreid over de binnenstad, vertellen het verhaal van ooggetuigen Ans en Wim, die de bombardementen op Doetinchem als kinderen meemaakten.

Het stripverhaal vertelt over één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis van de stad. De binnenstad van Doetinchem is op 19, 21 en 23 maart 1945 door de geallieerden zwaar gebombardeerd. Er vielen talloze slachtoffers en van de historische binnenstad bleef weinig over. Het straatbeeld is door deze bombardementen enorm aangetast: Doetinchem veranderde in een Wederopbouw-stad.

Met de striproute stapt het Stadsmuseum buiten de museummuren en wordt de geschiedenis over de stad ter plekke vertelt. De gevolgen van de bombardementen zijn nog steeds zichtbaar. Door het ingrijpende verhaal van ooggetuigen Ans en Wim zowel in woord als beeld te vertellen, wil het museum deze historie toegankelijk maken voor inwoners en stadsbezoekers van alle leeftijden.

Het Stripverhaal ‘Bombardementen op Doetinchem’  start bij het Historisch Inspiratie Punt aan de Burgemeester van Nispenstraat 2 en loopt door de binnenstad via genummerde frames van één t/m 14.
Via de website van het Stadsmuseum kan je de plattegrond downloaden en deze is ook verkrijgbaar bij het HIP.