UIT Agenda

De binnenstad van Doetinchem is dé ontmoetingsplek van de regio, waar het hele jaar door van alles te beleven is. Laat je inspireren door het overzicht hieronder met alle highlights, festivals, culturele activiteiten, wandelroutes, markten en andere evenementen op een rijtje. Je bezoek aan Lekker. Doetinchem begint hier!

Kunstexpositie “Ooggetuigen gezocht”

Openingstijden
Het Historisch Inspiratie Punt waarin het Stadsmuseum ook is gevestigd, is geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10.00 – 16.00 uur. Vanaf 1 maart ook op zondag van 11.00 - 15.00 uur.

Het Historisch Inspiratie Punt waarin het Stadsmuseum is gevestigd aan de Burgemeester van Nispenstraat 2; tel.nr. 0314 - 33 55 57

Kunstenaar Hans Jaarsma exposeert in eigen stad
Vanaf 3 februari exposeert de Doetinchemse kunstenaar Hans Jaarsma in het Stadsmuseum met de kunstexpositie ‘Ooggetuigen gezocht’. Jaarsma schildert Q’s, zoals hij zijn schilderijen noemt. “Zijn werk noemt hij zo, omdat ze allemaal iets ronds verbeelden én omdat het de “Question” is wat de kijker beleeft bij beleven ervan”, aldus directeur Esther Ruesen.

Hans Jaarsma is geboren (1958) en getogen in Den Haag en sinds 1989 woont hij met zijn achterhoekse vrouw in Doetinchem. Jaarsma heeft zijn hele leven getekend en geschilderd. Hij begon als kunstenaar realistisch te schilderen waarbij hij tijdens exposities merkte dat de kijker zijn realistische ervaring overnam. Dat wilde hij niet. “Hij wil dat de kijker niet beïnvloed wordt maar zijn werk beleeft op eigen wijze”. “Vandaar ook dat hij zijn werken nummert in plaats van een titel geeft”, vervolgt Ruesen.

Qniversum
Q’s zijn ‘slow paintings’ en de kern van elke Q is kleurverloop. Q’s zijn gemaakt om langdurig te ervaren. Dat gebeurt eigenlijk vanzelf bij de kijker, hierdoor wordt kijken een beleving. Deze expositie is dan ook een echte een “belevingsexpositie”. Q’s sluiten aan bij de hedendaagse tijdgeest. “De wereld heeft behoefte aan rust en verdieping. De kijker ervaart rust, diepte, kracht, licht, optimisme, beweging, vibraties en velen krijgen kippenvel”, vertelt Jaarsma. De expositie is te bezoeken vanaf 3 februari in het Stadsmuseum Doetinchem.